Kurum ve kuruluşlarının çok büyük kapasiteli tüm verilerinin depolandığı veri merkezleri çeşitli sistem alanlardan oluşmaktadır. En önemli alanlardan birisi veri merkezi 'Beyaz Alan' adı verilen bölümüdür. Beyaz alan olarak veri merkezlerindeki en hassas veri barındırma sistemlerinin ve ekipmanlarının bulunduğu alanlar gösterilmektedir. Veri merkezlerinde, çeşitli ofisler, toplantı salonları, kesintisiz güç kaynağı, elektrik odaları, jeneratörler, trafolar, servis sağlayıcı network odaları gibi çeşitli alanlar yer alır.

Bu alanlar otomasyon sistemleri tarafından izlenerek havalandırma, iklimlendirme sistemleri, yangın algılama sistemleri, gaz söndürme sistemleri gibi ekipmanlara yer verilir. Veri merkezlerinde özel alan oluşturulur ve bu alan içerisine tüm veri depolama sunucularından oluşan büyük veri tabanı sistemleri, bilgisayar sistemleri ve ağ sistemleri bulunur. Beyaz alan olarak tanımlanan bu alan veri merkezlerinin en önemli noktasıdır ve bu alanları özel olarak inşa edilmektedir.

Veri merkezleri özel projeler ile beyaz alan oluşturulmasını en hassas olacak şekilde yaptırırlar. Beyaz alan veri güvenliğinin sağlandığı, tüm verilerin yer aldığı ekipmanların olduğu bir yer olduğu için sadece yetkili kişiler tarafından kullanılabilmektedir.

Beyaz alan adı verilen veri odaları özel olarak tasarlanırlar, odalarda IT ekipmanlar için konumlanmış kabinetler sıra oluştururken, kabinetler ön ve arka kısmı panellerle ayrılarak sıcak ve soğuk kolidor oluşturulur, içinde serverler bulunan kabinetin ön tarafından soğuk hava üflenerek arka taraftan ısınan hava iklimlendirme ünitelerine tekrar göderilirken istenilen ısıya getirilir. Beyaz alanlar zemin olarak farklı şekillerde tasarlanabilirler, yükseltilmiş döşeme veya düz zemin olarak planlanırlar.

İnternet ortamında yapılan tüm işlerin bir yedeğini olmalıdır. Bunun nedeni ne zaman ne olacağının bilinmemesidir.  Veri merkezlerinden  sunucu kiralanabilir ve buralara tüm verilerini depolayarak düzenli olarak yedeklenmesini sağlanabilir. Veriler dijital olarak saklandığı için her an hata ile karşılaşılabilecektir. Bu hatalara anında çözümlerin oluşturulabilmesi veri yedekleri ile mümkün olmaktadır. Bu nedenle veri yedekleme önemlidir.

Beyaz alanda hangi ekipmanlar bulunur:

- Server- Network kabinetleri
- Kapalı Sıcak/Soğuk koridor kurulumları
- Akıllı PDU cihazları
- DCIM çözümleri
- Hava örnekleme cihazları
- Enerji iletim busbar sistemi
- Enerji dağıtım tapoff panoları
- Enerji izleme analizörleri
- Hava ve nem ölçüm sensörleri
- Gazlı söndürme sistemi gaz boşaltım springleri
- Merkezi yangın algılama dedektörleri
- Cat kablo ve fiber kablo iletim tavaları

Verilerinizin ve yedeklerinin barındırıldığı en hassas sunucular veri merkezlerinin beyaz alan bölümlerinde sabit ısıda ve kesintisiz stabil enerji kaynağı ile korunmaktadır. Beyaz alan verilerin tam güvenliğinin sağlanmasıdır. Verilerin güvenli olarak yedeklenmesi, kolay yönetilebilmesi ve kolay erişilebilmesi için veri merkezi alt yapılarının yüksek verimlilikte olması gerekir.

Veri merkezi altyapılarının tasarımları yapılırken, iklimlendirme sistemleri, sistem odası tasarımları, yangın söndürme ve alarm sistemleri, yükseltilmiş zemin yapısı, güç kaynağı çözümleri, kablolama tasarımları, izlenebilme sistemleri, fiziksel güvenlik çözümleri hassas bir şekilde planlanır. Bilgilerinizin depolanabilmesi için veri merkezi araştırması yaparken, tüm ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek, yeterli alt yapı sistemine sahip veri merkezlerini seçmelisiniz.

 

Soğutma kapsamında, veri merkezleri için en önemli konularda biride, IT donanımına giren havanın sıcaklığıdır. Bu anlamda, koridorların kapatılması ve ortaya çıkan sıcak-soğuk alanların fiziksel ayrımı enerji verimliliğini artırmak için çok önemlidir. Koridorların ayrılması konseptin önemli açık bir mantığa sahiptir. Bu konseptin en önemli avantajı, sıcak ve soğuk hava akımlarının birbirine karışmasının büyük ölçüde azalmasıdır.

Açık Sıcak / Soğuk Koridor düzenlemesi, veri merkezi tasarımları için "standart" olarak düşünülür. Kabinetler önden öne hizalanır ve soğuk hava, yükseltilmiş zemini soğuk hava taşıma alanı (plenum) olarak kullanarak iletilir. ANSI / TIA / EIA-942-A (veri merkezi) standardında, her kabinetin önünde delikli bir döşemenin yerleştirilmesini sağlayacak 1,2 metrelik soğuk bir koridor genişliği önerilir; bu, soğuk havayı kabinetin önüne gelecek şekilde soğutma sağlanır.

Veri merkezlerinde kabinetlerin ve koridorların konumlanmasına bağlı olarak ortaya çıkan sorunların bazıları yandaki gibidir:

Verimsiz soğutma sistemi sebebiyle enerji maliyetlerindeki artış
• Güç ve termal yük yoğunluğundaki artış: Sanallaştırma/konsolidasyon
• Veri merkezlerinin hızlı büyümesi ve yetersiz bakım
• Yüksek ve düşük yoğunluklu IT donanımı alanlarının karışması
• Kabinet raflarının alt ve üst kısımları arasındaki sıcaklık farkları
• Soğutma kanallarının yetersiz dağılımı (yükseltilmiş döşeme durumunda)
• Kablolama çıkışları açıklıklarının yetersiz derecede kapatılması
• Yükseltilmiş döşemede kabloların birikmesi